Sunday 19 June 2016

Resepi :BISKUT ALMOND LONDON

Assalamualaikum....

hihihihihi.. hari ni hakak mengular jap... penat mengemas dokumen-dokumen atas meja yang berterabur... bersih atas meja hakak... bersemangat menyiapkan Bayaran Interim Kontraktor... yihhaaa dah submit kat bos untuk tanda tangan dan pengesahan... tak la pening kepala hakak ni....

ok..hari ni hakak baik hati nak bagi resipi Biskut Almond London yang dah dua tahun berturut-turut hakak jual time nak raya... tapi tahun nih hakak cuti ye..in shaa Allah tahun depan hakak bukak balik oven untuk jualan raya... resepi ni hakak tak ingat dapat dari mana...mungkin dari blog kak Ita Masam Manis... tapi memang sedap... tq kepada tuan punya resepi... hakak masukkan dlm blog supaya hakak sendiri sng nk rujuk..

RESEPI: BISKUT ALMOND LONDON

Bahan-bahan:

250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
50g serbuk badam (nak letak boleh..tak letak pun ok je)
200g tepung jagung *
300g tepung gandum*
1 sudu besar tepung beras*
1 sudu teh baking powder*
200g kacang badam biji (digoreng tanpa minyak or bakar dlm oven)
50b badam cincang untuk hiasan
700g (+/-)coklat compound (biasa sy guna beryl dark)
(bertanda * kena ayak sekali)

Cara-cara:

1)Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi. Masukkan serbuk badam. kacau.

2)Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata.

3)Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang didalamnya.

4)Letakkan di atas dulang pembakar yang dah di sapu sedikit mentega.

5)bakar pada suhu 200'c selama 20minit (ikut gak oven masing2)

6)cairkan coklat dengan kaedah double boiler. Celupkan biskut tadi dan letak dalam papercup.

7)Tabur badam cincang di atasnya. Biar coklat mengeras, kalau nak cepat masuk dalam peti ais sekejap. kemudian dan boleh simpan....

gambo hakaknye almond london tak jumpa2...nanti dah jumpa hakak update... mudah dan sedap... selamat mencuba....

No comments: