Wednesday, 5 October 2016

Kisah Kerja: Hasilnya hampir siap....

Assalamualaikum....

wahhh...dah masuk bulan oktober.... sekejap jer masa berlalu... aduhai... kerja hakiki semakin menimbun... hakak dak tak boleh rushing-rushing macam sebelum nih... tapi kalau korang tengok site hakak... macam tak percaya tu la hasilnya setelah hampir 3 tahun memendam rasa dengan pelbagai cabaran demi nak siapkan sebuah projek yang bernilai puluhan juta...

hanya team kami je yang tau cabaran-cabaran tersebut... tapi hakak masih mampu tersenyum dan teruskan langkah berjuang hingga titisan terakhir...

Projek ni jugak buat hakak belajar pelbagai ilmu samada di tapak dan juga kertas kerja.... macamana nak berkomunikasi dengan pelbagai pihak... berurusan dengan pihak2 yang sangat straight contohnya LLM dan PLUS.... alhamdulillah... banyak sangattttt ilmu dapat dengan jaga projek ni...

terima kasih kat team projek ni... harap-harap dapat bekerjasama lagi di masa akan datang.. dan yang kelako nye... dah ujung-ujung projek...sorang...sorang, orang kuat team projek ni dapat baby... hahahahahahah... alhamdulillah... perancangan Allah tu lagi cantik....


kat tengah-tengah highway tu la macam-macam ceritanya..
macam-macam kehendaknya..
alhamdulillah berjaya jugak mengharunginya....




sikit lagi nak sampai ke penghujungnya....
bertabahla semua....





wah...wah...wah.. tuan tanah dah lama tak munculkan diri..
mujur muat blezer tu... almaklum semua dipaksa kena ambik gambo..
almaklum 31st week preggy... alhamdulillah..



semoga team ni kuat semangat tuk meneruskan sisa-sisa projek yang hampir siap.....hahahahaha


Thursday, 29 September 2016

Kisah Kami: Persiapan Baby....

Assalamualaikum...

hihihihihi... diam tak diam dah nak masuk bulan Oktober... haishhhh!! sekejap sangat hakak rasa.. masa tuk bersalin pun makin hampir.. oleh kerana dah lama sangat takde baby, so barang-barang baby memang takde langsung dalam simpanan....

so... google sana sini.... dapat la tips-tips barang apa yang perlu di sediakan... so barang-barang penting semua dah ada... kalau ada yang tertinggal tu nanti masa baby dah kuar baru gi cari.. hihihi..

pregnant kali ni hakak rajin la sikit menjahit...sebab dah ada mesin jahit sendiri... sebelum ni harapkan mak je...

huhhh... hakak jahit sendiri sarung bantal baby... barut baby on the way... tinggal jahit tali dia je....




hihihihi...
senang jer jahit sarung bantal nih..
bantal nye hakak dah ada...
sebab beli set tilam baby dapat la bantal...
tapi sarung takde..
so hakak beli kain cotton yang jenis baik nye...
buat dua patern...
satu yang 4 segi je...satu lagi yang ada lebih tepi dia...
bukan buat kek je hakak terer... menjahit pun hakak buleh...
yang simple-simple la tapinye.... hihihihihihi...



haaaaa.... ni pun hakak buat sendiri..
kalau beli makkkoiiii maheiiii betul...
buat sendiri, modal baru berapa..
hakak pakai kekabu asli...
oooppppsss lupa...
ni namanya NURSING PILLOW..
bantal tuk menyusukan baby...
senang jer...
tapi dah ada orang rasmikan dulu...
Ayah dah buat bantal busuk dia... 
dia kata sedap sangat pakai bantal ni...sebab sokong bahu dia...
so nanti kalu ada kerajinan nak buat lagi tuk neck pillow...
so sapa nak belajo buat  sarung bantal dan nursing pillow ni boleh contact saya..
nanti saya ajar camne nak buat... yang penting kena ada mesin jahit..hahahahaha


Yang dah tunggu hari tu mesti berdebar-debar dan tak sabar nak tunggu baby keluar kan... saya doakan ibu-ibu kat luar sana di permudahkan urusan masa bersalin nanti yer... aminnnn....

Kisah Tempahan Kek/Desert

Assalamualaikum....

wahhh...lama hakak tak update pasal tempahan kan.... almaklum... hakak bz dengan kerja hakiki... perot pun semakin membesar... pergerakkan semakin terbatas... makin banyak tempahan hakak tolak.. hakak utamakan family dan kerja hakiki dulu customer tersayang semua....

meh la kita layan dulu gambo-gambo yang mengiurkan kek-kek tu ye... sy upload semua kat sini yer..



KEK KAHWIN






Kek kahwin paling simple...
tapi sedapppppp..
dia nak buttersctoch..
meleleh kan...rasa pun sedapppp...






Fresh Flower...
Buttercream....
 isi dalam boleh request...
boleh juga request topper cantik...
harga topper kena charge lain yer...




fresh flower again + topper cantik....
customer-customer saya mmg suka fresh flower...
elegent katanya........





Fresh Flower + Topper lagi....dan lagi.....
roses... pink pekat sebenar tu...
customer ni betul2 berpuas hati...
kek licinnnn katanya... 
dia sempat rasa sikit masa potong kek...
lepas tu.... lesapppppp.....



KEK HANTARAN




Huhhh... orang lain yang tunang...
orang lain yang request nak kek camne...
nak bagi orang terliur katanya...
kek tunang adik ipar... 
time ko buat majlis nanti hakak takde tau yop..
pepandai ko la nak suh sapa deco hantaran ngan buat kek ko ye yop...




kek hantaran  sekarang ni tengah trend edible image camtu...
simple tapi menarik....
boleh request kotak ye...
tapi edible dan kotak kena tambah harga...





customer ni oder by mak pengantin...
so mak pengantin kata tak kisah nak deco camana..
janji cantik....
mak pengantin kata terharu...
cantik sangat... 
sampai kek pengantin pun dia tak dapat rasa...
sibuk bebeno...dan kek tu sedap kata orang-orang yang makan..
so dia mintak buatkan lagi.... buat masa ni close oder sudah..
nanti awal tahun saya buatkan ye kak...




KEK BIRTHDAY



Nak kek indulgence katanya...
ofis mate nye anak...
tq oder ngan hakak......





nak princess..
lecturer KMJ...
member lama sekolah menengah pun iye....
ramai rupanya member-member sekolah yang jadi lecturer kat sana..
member sekampung pun ada yang jadi lecturer kat sana..
tq tau oder ngan saya...
so hujung tahun ni tak dapat la saya buatkan kek tuk Dhia...




Tq Cikgu PASTI oder tuk surprise birthday dan ucapan tahniah..
buat besar-besar kek nya... 
anak-anak PASTI dah pandai makan kek katanya...
lagi-lagi kek yang hakak buat..gitu katanya...
terima kasih tau... 
hakak tau budak-budak suka kek perasa apa..
sebab  anak hakak suka yang yang camne...




DESERT





Cup cake
untuk birthday boleh...
untuk diletak bersama-sama kek kahwin pun boleh..
hantaran juga boleh..
pilihan ditangan anda.....





sedap ko..
hakak tak tipu..
kek coklat caramel..
mujur orang punya..
kalau hakak yang punya, dah lama hakak potong...ngappp..





dia ni kan... 
nama dia PAVLOVA...
antara desert paling laku keras bagi produk hakak...
hakak buat cruncy di luar... lembut di dalam...
tak la terlalu manis hakak buat...
yummmmmyyyy...
tq customer yang selalu repeat oder...




yang ni pun sama...
cheese tart pelbagai perisa....
tq tau awak selalu repeat oder.....







Monday, 1 August 2016

Cerita Kami:Pengalaman Pregnant kali ke 3...

Assalamualaikum...

Wahhh nampaknya syawal kian ke penghujung.... tahun ni tak sempat nak beraya sakan.. naik-naik cuti je...anak-anak dah sekolah.. kerja hakiki pulak menunggu banyak untuk diselesaikan...

alhamdulillah, kesihatan saya juga semakin ok...semakin kuat...dan dah makin hilang morning sickness... mujur la tak lama sangat... tapi hilang juga la 7kg dalam tempoh tu...

hahahaha... orang lain pregnant hamboiiii bukan main sihat lagi... hakak ni makin mengecil la pulak badan... berat pun tak naik-naik...tapi baby alhamdulillah besar dengan jayanya doktor kata. oleh kerana badan hakak semakin mengecil so baby bump tak la nampak... boleh sorok2 gitu.. kehkehkehkeh.. baju pregnant pun hakak tak cari sebab baju sediada muat hihihih...membazir kan kalau beli.. dan ramai pun rakan-rakan opis tak perasan hakak ni pregnant...big bos pun tak perasan.. kehkehkehkehkeh... tau-tau kang hakak ni cuti panjang...

oleh kerana beza yang amat jauh pregnant kali ni dengan anak yang ke 2... so barang-barang untuk baby semua dah let go...ermmmm kena cari baru la semua nampaknya... tapi mood tu belum sampai lagi almaklum baru masuk 23minggu usia kandungan..

alhamdulillah tugas-tugas kat umah macam memasak dll banyak dibantu oleh Mr. Bos... sepanjang tempoh alahan tu, Mr. Bos yang banyak uruskan hal rumah... hakak dah melepek lagi-lagi terkena time puasa uolls.. salute kat Mr. Bos sebab dari basuh baju, lipat kain, masak, kemas dapur dan urusan anak dia banyak membantu dalam tempoh tu... sekarang ni hakak dah boleh masuk dapur relaks la sket Mr. Bos...

pregnant kali ni alahan dia tu lain sket dari yang anak 1st dan 2nd... kali ni benda-benda manis semua tak boleh masuk tekak... air manis memang tak masuk langsung dalam tempoh 4,5 bln nih...sebab tu hakak slim melim uollsss... hahahahaha... masam-masam??? huhhhh kali ni masam-masam hakak suka sangat uollsss...yang dua tu... masam-masam ni tak pandang... yang manis-manis suka la sangat... dalam tempoh tak boleh makan manis-manis tu...hakak makan buah-buah supaya badan bertenaga sket... tapi yang hakak paling suka buah MARKISA... sedap uolss... mujur la senang nak cari... sepupu i bagi seplastik uolsss...makan sampai puas... hakak siap google kebaikan dan khasiat buah MARKISA ni... oooo...banyak rupanya... nanti hakak buat satu entry pasal buah MARKISA ni ye...

daging n ayam tok sah pelawa... hakak memang tak pandang.... kembang tekak nih... ikan-ikan alhamdulillah... semua masuk perut... ikan segala jenis ikan Mr.Bos carikan n makan...

bau-bau wangi ni memang dilarang sama sekali...kehkehkehkeh... tapi la ni dah semakin ok... dan semakin boleh terima....

walaupun hakak dalam keadaan tak berapa sihat alhamdulillah urusan kerja dan rumah dapat la uruskan dengan sebaik mungkin... in shaa Allah...




 ni pic Damia masa umur dia 2 tahun..
Dely plak masa umur dia seminggu kalau tak silap...
damia ni dari kecik lagi kami dah ajar independence...
masa umur dia 2 tahun, dia dah petah bercakap..
dah tak pakai pampers...
tak takut orang...peramah..
cuma susu je sampai kami beri dia hingga umur 6tahun disebabkan nasihat doktor/nurse..
sebab badan dia kecik sesangat... almaklum..ikut baka ibu..
ekekekekekeke....
adik pulak pemalu...
tapi pun independence....
kami didik cara kami.....
kami ajar cara survive hidup...cara hormat orang tua...
kami bukan ibu bapa yg ala2 poyo hebat dimata manusia...
tapi nak ajar anak minum pakai cawan pun mengharapkan cikgu taska.....hahahahaha

ok la banyak sangat membebel hari ni... buat entry dari pagi bersambung petang... hahahaha...
nanti kita sambung entry yang lagi seronok ye...



Thursday, 14 July 2016

SALAM AIDILFITRI 2016

Assalamualaikum...

alhamdulillah dah masuk raya yang ke 9 hari ni... raya tahun ni sangat-sangat santai dan berehat-rehat je..... almaklum... perut ni dah semakin berat... tapi berat badan ntah naik ntah tidak.... harap-harap naiklah hendaknya berat badan lepas raya ni... hihihihi..

meriah memang meriah tak kira belah mertua mahu pun di kampung saya... anak-anak lah yang paling seronok.... jumpa sanak saudara... berbaju baru... berkasut baru....

tapi oleh kerana kesihatan mak mertua n mak sendiri tak berapa mengizinkan so... kita santai-santai dan berehat-rehat je kat rumah sambil tunggu tetamu....

alolololo dely... 
malu-malu pulak tu...


kakak... opcoz slalu ceria....
hihihihihi
bibir merahhh oiiii!!
lipstik sapa la nak oiii korang pakai nih...


raya tahun nih dah pesan awal2 kat budak bertuah ni
 jangan malu-malu nak snap gambo..
so tahun ni banyak la gambo raya...
tahun ni gambo ibu dah takde pipi montel...
sebab berat ibu dah hampir 7kg turun...


kakak mia minta maaf ye ayah...




sayang anak ayah......



amboiii!!kutip duit raya...



happy nyerrrrr!!!!

free style!!!!!!!!!!



my small family..
happy ever after.....
tahun ni kita ber 4...
in shaa Allah tahun depan ber 5....


mom & dad to be again...
pink kelabu tema kami tahun ni...
lappp u daddy....


tahun ni, masa raya, padi baru nak tabur benih...
so mcm tak canti kan...



bila dah ramai-ramai ni.... huhhhhh aktiviti pun bermula...


mula-mula kat dalam je diorg dok sepah umah nenek...



alololo sarah... nak kena mintak shiummm nih...



tengokkk!!! dia dah start aktiviti kat luo plak...



nenek kena redho ye....
hihihihihih...


walaupun kita sibuk beraya...jangan lupa yang telah tiada... begitu juga yang susah... semoga lebaran tahun ni membawa seribu erti dan membawa lebih kebahagian kepada kita semua....

SALAM LEBARAN 2016



Tuesday, 21 June 2016

Kisah Kami: Kenapa Ada Lagi Yang Masih Tidak Lancar Membaca Al-Quran??

Assalamualaikum....

Bulan Ramadhan dah nak sampai ke penghujung rupanya..... AllahhuAkbar... walaupun puasa tahun ini agak mencabar.... tapi Alhamdulillah Allah bantu permudahkan perjalanan puasa tahun ni...

Sejak tahun lepas opis hakak...terutama bahagian unit hakak diwajibkan bertadarus... tahun lepas kami asing2.. lelaki2... pompuan2... tapi oleh kerana sifu mengaji belah lelaki pencen... so tahun ni kami sama2 la kena baca..

kisah ini bukan nak mengaibkan sesiapa.. tapi pengajaran bagi hakak dan kengkawan yang membaca post ni... anak-anak kita seawal 2 or 3 tahun kita bagi pendedahan mengenai Al-Quran... saya ulangi PENDEDAHAN.. bukan paksa anak-anak kita hafal Alif, Baa, Ta ye..... bila dah masuk umur 4 or 5 tahun kita dah boleh hantar diorang mengaji Iqra... tapi kat sekolah anak saya pun umur 5 tahun baru cikgu ajar Iqra... namun kita tak boleh lepaskan or serahkan bulat-bulat pada si pengajar sahaja...kita sebagai parents juga perlu ambil tau dan mengajar anak membaca Al-Quran...

Mak dan Bapak saya sangat straight pasal mengaji nih... almaklum mak mengajar orang mengaji... so kami dari kecil memang mak dan bapak yang ajar mengaji sehingga katam Al-Quran. Alhamdulillah berkat mak bapak ajar tu... saya lancar mengaji.... saya terapkan juga pada anak-anak... dan alhamdulillah mr. husband juga lancar mengaji..sebab mak mertua juga ajar mengaji.... so anak-anaknya juga pandaila mengaji... yang penting adalah kita sebagai parents perlu beri didikan agama dan sering mengambil tahu.

ok kita sambung kisah tadarus tadi.... so pastinya sorang-sorang akan baca... ye tak... sebelum ni cuma dengar je Mr. Husband kata ada kawan-kawan dia yang tak reti baca Al-Quran... maybe muda-muda belaka bagi saya mungkin nakal masa kecil-kecil...mak suruh gi ngaji diaorang melencong ketempat lain... tapi kali ni.... saya rasa sangat sedih.... sehinggakan balik rumah saya masih termenung mengenangkan sahabat-sahabat saya diopis yang sebaya mak mertua saya masih tidak tahu membaca AlQuran.... jauh di dalam sudut hati sedih bukan kepalang mereka-mereka yang sebaya bapa kita masih merangkak2 membaca AlQuran... bayangkan anak-anak mereka?????!!!...

bersyukurnya saya.... beruntungnya hakak nih... punya mak bapak yang tau membaca AlQuran.... setiap kali bertadarus kami muda-muda inilah yang akan memperbetulkan bacaan mereka... kami malu sebenarnya...bukan malu sebab mereka tidak tahu membaca AlQuran...tapi kami malu kalau kami dikatakan tunjuk pandai..... hanya Allah sahaja yang tahu dalam hati kami....

rakan-rakan di luar sana...masih belum terlambat sekiranya tuan puan masih belum pandai membaca AlQuran...dunia serba moden sekarang ni..banyak sangat kemudahan untuk kita pelajari semua itu...
alhamdulillah anak-anak saya lancar membaca Iqra....

Dunia semakin tua.... usia kita juga...kita tak tau panjang mana... selagi berkesempatan mendalami ilmu AlQuran kita rebut peluang tu... saya langsung tak cemburu bila orang dah dewasa mendalami ilmu bahasa Inggeris... tapi saya sangat cemburu kalau rakan-rakan dapat mendalami ilmu bacaan AlQuran.... sebab itu salah satu bacaan wajib dalam solat kita....

semoga kita sama-sama ambil iktibar.... Salam 16 Ramadhan 1437hijrah.

Sunday, 19 June 2016

Resepi :BISKUT ALMOND LONDON

Assalamualaikum....

hihihihihi.. hari ni hakak mengular jap... penat mengemas dokumen-dokumen atas meja yang berterabur... bersih atas meja hakak... bersemangat menyiapkan Bayaran Interim Kontraktor... yihhaaa dah submit kat bos untuk tanda tangan dan pengesahan... tak la pening kepala hakak ni....

ok..hari ni hakak baik hati nak bagi resipi Biskut Almond London yang dah dua tahun berturut-turut hakak jual time nak raya... tapi tahun nih hakak cuti ye..in shaa Allah tahun depan hakak bukak balik oven untuk jualan raya... resepi ni hakak tak ingat dapat dari mana...mungkin dari blog kak Ita Masam Manis... tapi memang sedap... tq kepada tuan punya resepi... hakak masukkan dlm blog supaya hakak sendiri sng nk rujuk..

RESEPI: BISKUT ALMOND LONDON

Bahan-bahan:

250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
50g serbuk badam (nak letak boleh..tak letak pun ok je)
200g tepung jagung *
300g tepung gandum*
1 sudu besar tepung beras*
1 sudu teh baking powder*
200g kacang badam biji (digoreng tanpa minyak or bakar dlm oven)
50b badam cincang untuk hiasan
700g (+/-)coklat compound (biasa sy guna beryl dark)
(bertanda * kena ayak sekali)

Cara-cara:

1)Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi. Masukkan serbuk badam. kacau.

2)Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata.

3)Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang didalamnya.

4)Letakkan di atas dulang pembakar yang dah di sapu sedikit mentega.

5)bakar pada suhu 200'c selama 20minit (ikut gak oven masing2)

6)cairkan coklat dengan kaedah double boiler. Celupkan biskut tadi dan letak dalam papercup.

7)Tabur badam cincang di atasnya. Biar coklat mengeras, kalau nak cepat masuk dalam peti ais sekejap. kemudian dan boleh simpan....

gambo hakaknye almond london tak jumpa2...nanti dah jumpa hakak update... mudah dan sedap... selamat mencuba....

Sunday, 22 May 2016

Kisah Kami: Kesibukkan ....

Assalamualaikum...

Hamboiiii!!! lama nya tak jengah blog.. banyak sangat tempahan yang tak sempat nak di update dalam blog... so sesapa yang ada instagram tu boleh la follow hakak tuk kek-kek yang laters yer.. IG hakak @LADYLILYALI.... 

Banyak jugak sebenarnya cerita yang hakak nak kongsikan... memandangkan kekangan masa... hakak terpaksala tangguhkan dulu...

ramai jugak yang tanya kenapa lama menyepi... hakak tak sempat la kengkawan... Projek yang hakak jaga pun tengah meletup2 progresnya ditapak... balik dah penat.. dengan tempahan2 kek...makanya jari-jari stop dulu buat seketika..

kang nanti hujung tahun.. hakak nak cuti panjang..boleh la kita ngomel2 panjang dalam ni... share apa-apa yang patut...

hakak pun sebenarnya teringin nak share resepi2 yang hakak pernah buat... tapi berangan jer la buat masa nih... hihihihihihi...

lagi pun sekarang ni akak tengah berhadapan morning sickness... walaupun tak la berapa teruk tapi kadang menyebabkan malas nak tengok PC lelama...kecuali la buat kerja hakiki...

doakan hakak cepat sihat yer... hakak bukan jenis nak berahsia2 kalau pregnant nih... rezeki kan.. kena bagi tau la... share berita baik..gitu.....

oklah hakak nak sambung buat kerja... see u again....

Tuesday, 19 January 2016

Kisah Kami:TARBIAH SENTAP (suka @tidak)

Assalamualaikum....

sebenarnya hari ni lepas meting terbaca satu motivasi oleh "TARBIAH SENTAP''.....  sangat bagus saya rasa.... dan itulah selalu yang terjadi pada diri saya....


"Dalam hidup ini, tak semua orang akan suka dan sayang kita. akan ada orang yang benci dan geram dengan kita. Sampai satu tahap, ada orang yang benci kita TANPA SEBAB.

So, apa kena buat adalah, senyum dan teruskan kehidupan macam biasa.

sebab itulah kehidupan. kita bukan di SYURGA untuk sentiasa dapat yang sempurna. ;) "


itulah yang saya buat...senyum.. sebab orang yang benci kita/ cemburu dengan kita TANPA SEBAB tu... mungkin dalam hati mereka ada titik-titik hitam yang perlu di bersihkan...

peringatan untuk diri saya juga....

ASTAGHFIRULLAH AL A'ZIM....... Semoga hati kita sentiasa dalam lindungan Allah.....


Sunday, 10 January 2016

Kisah Kerja Hakiki

Assalamualaikum...

lately ni saya semakin sibuk dengan kerja hakiki... bukan tak mahu menerima tempahan...banyak sangat tempahan pelanggan yang terpaksa saya tolak kerana tidak berkesempatan memenuhinya..
almaklumlah kadang-kadang terpaksa pulang ke rumah lewat malam.... badan dah penat... nak uruskan anak-anak sekolah...jadi saya lebih utamakan yang penting dulu..

mungkin takde rezeki kali ni.... tunggulah bila projek yang saya handle tu siap..barulah saya akan menerima semula tempahan seperti sebelum ni... bukan skarang ni tak terima... tapi terpaksa kurangkan... utamakan yang lebih penting dahulu....



bila semua dah penat kat site..
mula la sefie macam-macam gaya...



ni masa mula-mula piling bore pile dah nak start...
berdebo gak la jantung ni...




lepas bore..
konkrit pula....
masa ni memang mencabar...
masalah akan datang bila-bila tanpa kita sangka...



ianya akan berterusan sehingga siap...
biasanya hingga lewat malam....



dah senja tapi masih disini...
kami sabar menunggu...
projek ni berada di tepi highway jer...


ini la keadaannya bila senja...



meneruskan kerja walaupun malam telah menjelma..



bos dari unit lain datang ketapak 
untuk mengetahui bagaimana bore pile dilaksanakan..
tq cik Rasilah....


kadang-kadang terpaksa berhujan...
hujan turun dengan lebatnya semasa kerja binder dijalankan..
kebetulan siap sahaja kerja lay binder..hujan pun turun..


ini la situasi kerja hakiki saya... tapi saya perlu memetingkan dahulu kerja hakiki ini... alhamdulillah.. progres ditapak semakin ke penghujungnya walaupun pelbagai cabaran yang terpaksa ditempuhi...

saya akan sedaya upaya menjalankan amanah yang diberi agar projek ini berjalan lancar dan siap dengan sempurna... aminnn...