kita mulakan dengan makan dulu.... baru la bestttttt.......... minggu lepas sorang customer ni mintak buatkan kek oren untuk besday hubby dia jumaat ni.... tapi dah lupa mana letak resepi kek oren yang best tu...
cari nyer cari, jumpa...... so kitaorang pun dah lama tak makan kek oren so buat la..... memang best kek oren ni..... sangat yummy n lembutttt jer...... saya dapat resepi ni dari KONGSI RESEPI......sekejapan jer habis lagi-lagi baru kuar dari oven..huhuhuhuhuhuhu....
KEK OREN LEMBAB
BAHAN-BAHANNYA :-)
130 gram mentega
1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan gula halus dan asingkan 1 camca besar
2 biji telur gred "A", asing putih dan kuning
1 biji oren, parut kulit (bahagian kuning sahaja) dan perah jus
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser bunt-pan
dengan mentega, atau guna acuan silicone. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan
kuning telur satu persatu dan putar hingga gebu. Masukkan parutan kulit
oren, putar sebati.
- Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung
berselang seli dengan jus oren, hingga habis, pastikan bahan terakhir
ialah tepung. Putar rata. Ketepikan.
- Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, putar
putih telur hingga berbuih, masukkan 1 camca besar gula halus yang
diasingkan dari 1/2 cawan tadi dan terus putar hingga kental.
- Gaul putih telur dalam adunan no 3 dengan kaedah
kaup balik, hingga rata dan sebati. Tuang dalam acuan tadi dan bakar
selama 40 - 45 minit, cucuk dengan lidi sate jika keluar bersih tanda kek
anda telah masak. Keluarkan dari acuan dan sejukkan atas jaringan
sepenuhnya..
ni la rupa kek oren tu....
try la kalau nak tau......
memang yummy kek ni.......
selamat mencuba yerk......
No comments:
Post a Comment