Friday, 15 June 2012

Cerita Belah Utara 2........


Nak sambung cerita entry sebelum ni... 
Cerita Belah Utara....
Petang tu, lepas berehat-rehat..... bersiap-siap nak menjelajah kat pulau..... tetiba......... aduhhhhhh!!!!! TAB samsung kami telah (tak tau nak cakap camner...mia dah delete acc dlm TAB tu sampai hilang suma data dan tak boleh search internet)............. sedih sangat...... so kami telah membuang masa untuk cari pusat membeli belah... sapa lagi kalau Syarida la yang jadi mangsa untuk kami menggoogle jalan kat pulau.... hahahahaha.... hampir sejam cari.... baru jumpa...... settle masalah...... sesi JJCM plak.......



 pusing-pusing kat bandar nak cari pusat beli belah......nampak deretan bangunan yang sangat cantik

 teruja tengok bangunan yang indah-indah....

 nampak tak apa yang saya nampak??????.... NASI KANDAR.....


Nasi Biryani?????



wahhhhh cantik kan......


 gambar dekat.......

 setelah terpusing-pusing beberapa kali...maka terjumpa la KOMTAR.......

 pembangunan yang pesat.......tadi jumpa bangunan lama....ni bangunan-bangunan pencakar langit....
bukan tak pernah jumpa......tapi tertarik susun atur bangunan...

 menarik kan......

 walaupun bengang dengan kejadian TAb tu.....tapi relak2 jer kan.... layan......

 nak JJCM sambil menikmati bangunan-bangunan lama yang indah

 cantik sangat bangunan mahkamah lama ni....

wahhhhh...ayah & kakak dah tak sabar nak makan.... tu pun kami dapat parking jauh..
tapi layan jer la.....kami pun tak pasti kenapa ramai sangat orang hujung minggu tu.....

                                      
makan disini kita...................


 kat mana ni??????ni tempat makan kat Padang Kota Lama....
Syarida dah pesan....makan beringat...kat sini makan mahai......

 ramai sangat orang.....

 ada yang datang dari jauh dan dekat.....



see.........terkejut dengan harga air ni...... betul kata Syarida....
air ni biasa minum kat tempat sendiri baru RM2.50....tapi kat sini dah jadi RM4.00...
huwaaaa mahai no....


ni dah makan 2nd trip.... 1st trip lupa nak snap....... makan PASEMBOQ sebelum tu... hahahahahah
kena la RM30+++.......ayah kata tak per la...datang dari jauh kena la rasa.....mahal pun mahal la....


 oleh kerana kerang bakar tu kakak yang nak...so kakak makan sangatla banyak..... 
cuma yang tak bestnya.....ramai sangat peminta sedekah kat sini.... 
sorang-sorang datang.......

hihihihihihihi....adik caca demam-demam pun layan jer kan...


kenyang sudah....


sedap sangat....


sudah makan.......malu-malu plak kita nak bagi tau nak jenjalan pulak...


masa untuk berjalan pulak.....


posing time.........


apa aje la anak-anak ibu nih......


hihihihihih luv u......


kakak of coz dengan trade mark...... adik memang susah nak ambik gambo...


kenang-kenangan..


disini lah kami melepak malam tu....


hapening jugak kat sini....


bangunan Majlis yang sangat meriah.....


cantik sangat......cuba la buat camni kat bangunan Pejabat Daerah Muar...


 patut la ramai sangat orang rupa-rupanya ada George Town Festival....
hari dah larut malam.... esok banyak lagi aktiviti yang kami nak buat..... so balik hotel....rehat-rehat.... 
awal pagi nak kena keluar menjalankan aktiviti seterusnya......



so next morning, pagi-pagi dah text Syarida, mana tempat breakfast best......so dia suggest kat sini
V
V
v
v
v
v
v

apa yang anda nampak????? nampak macam takde apa....ni kat Jalan Transfer kalau tak silap,
tapi roti bakar dan roti canai dia mmg best...

huwaaaaa...... tak sabar nak makan...


senang hati kakak & ayah dapat air...... 
air teh tarik tu macam zaman dulu-dulu nyer teh tarik.....


sedapnyer air milo ais ni......



roti canai.....kuah dia sangat la sedap....


kakak mia makan sampai habis...memang feveret dia..



roti bakar...... memang best... (kalau kat muar -roti manja-)



dah kenyang.... next tempat yang kami nak gi..... BUKIT BENDERA....




dari jauh dah nampak pemandangan indah


cantik.....


tugu.....




dah sampai Bukit Bendera...tapi kena parking jauh.....


antara tokong terbesar...


banguanan mewah-mewah sekitar nya....


layan......walaupun kena menapak jauh..... fuhhhh bila nak sampai????


ambik kesempatan bergambar.....


alamak..............
adik & kakak dah penat..... blum sampai-sampai lagi...


dari jauh dah nampak rel keretapi yang sangat mendebarkan....


pintu masuk.....


beratur nak beli tiket....tapi kena keluarkan IC siap-siap (suma yang nak naik, kena tunjuk IC)


ni ruang menunggu sebelum naik keretapi......



beratur


tiket (belah depan)


 tiket (belah belakang)... murah jer...


keretapi dari belah atas dah sampai untuk bawak kami keatas....



kakak mia dalam keretapi....




baru sampai atas....


pemandangan indah....


cantik.....




ibu dan adik...


ayah & kakak...


 kenangan.....






nampak lautan dari atas....




see......


kenangan....


kita mula teroka Bukit Bendera...


dari jauh...


teropong jangan tak teropong..


kakak pun nak juga



turn ibu....


menikmati pemandangan indah


sejuk jer mata....tapi memang sejuk pun kat atas ni...


adik caca nak berlari saja.....


ramai dah kat atas nih....


kat taman utama....


berehat-rehat.....


adik caca siap terbaring kepenatan..hahahaha


cak!!!!!


penat??????hihihihihih




naik keta pusing-pusing lebih kurang 2km (RM30.00) puas hati.......



keretapi zaman dulu......


pemandangan masa naik kereta kecil....


hihihihihi....hepi nyer....


kita.......


rumah zaman dulu....


masih terjaga rapi....


rumah asal.......


kunci mangga pun masih asal...



roof pun masih asal....


cantik.....


nyaman......


tong surat lama...


penerangan mengenai tong surat....


kenangan....


rumah lama...







ni pun masih asal.....


jambatan gantung...tapi dah tak digunakan lagi......








posing lg....


posing gedixsssss dr kakak...




dah penat naik kereta kecil.....ingat nak minum....



kakak sempat main ting-ting tu.......


gambar kenang-kenangan....
terjumpa group dari tempat keje ayah yang datang naik bas tuk kenduri kawin


arogami....


masa kat atas tak perasan pun...ni pinjam orang nyer....hihihihihihi


alhamdulillah...selamat sampai bawah......


kalau ada rezeki kami datang lagi....


nak balik dah.....


jumpa lagi.....

sebenarnya banyak lagi tempat yang kami nak pegi...tapi masa tak cukup..... sebab sesi JJCM masih belum selesai.....kami sempat tanya driver yang bawak kami pusing-pusing kat atas Bukit bendera dimana tempat yang paling best nak makan nasi kandar....... ada satu tempat.... nama dia NASI KANDAR LINE CLEAR... tergelak kami...sebab mula-mula kami tak faham..........so kami bergerak balik ke hotel untuk berkemas untuk destinasi seterusnya...........mujurla kami datang ke Bukit Bendera awal pagi...... sebab masa kami turun tu dah mula jem......
jeng!!!!jeng!!!!jeng!!!!
yang di idamkan telah pun hampir tiba.....
V
V
V
V
v
v
v



ni la dia Nasi Kandar Line Clear..... ramai yang amat...beratur sampai keluar jalan..
oleh kerana dah datang dari jauh...maka kami pun redah jer la....


kari kepala ikan dia......



see....punyalah ramai..sabar menanti...


udang kari.....terliur......tapi tak la kotor macam kat internet tu...


kepala ikan..... ntah berapa RM la nih kan.....
ni yang ibu makan...tak banyak pun.....
tapi......
ayah ambik ni jer....
dan kami terkena lagi........hahahahahah tiga orang makan....dengan yang tak seberapa tu kami terkena
RM75.00 (so kawan-kawan...makan memang mahal)


lepas makan kami nak ke tanah besar.....tapi tak mau lalu jambatan lagi.....
nak merasa naik feri...so kami nak menghala ke jeti, ternampak bangunan yang cantik nih...


hihihihih...akhirnya apa yang dihajati tercapai..... dah nak nai ke atas feri....
1st time nyer pengalaman.....seronok dan teruja....


pemandangan dari atas feri...


indah nyer....


kami lagi....


ibu dan adik caca....


pemandangan atas feri...


pelabuhan...


bye...bye Pulau Pinang....


kami lagi.....


dah tiba masanya untuk kami meninggalkan feri.....


nak turun dah....


feri sebelah....


mula keluar...... kalau kita naik dari pulau ke tanah besar... harga tiket ialah...... 
FREE....di ulangi FREE...tapi kalau dari tanah besar ke Pulau harga tiket lebih kurang RM6-RM7...


perjalanan seterusnya ke Kolej MATRIKULASI PULAU PINANG
 untuk menghadiri kenduri kawin Timbalan Pengarah tempat ayah bekerja..... Timbalan orang sini.. so dia tumpang tempat jer...


ni la buah tangan dari pengantin.....cantik....tapi agak membazir hahahahaha
tapi kami berdua jer yang masuk....mana dua orang anak bertuah tu?????? sudah zzzzzzzzzz 
kepenatan....


cantik.......


nak keluar tu...pusing-pusing jap dalam kolej...



sama macam tempat keje ayah...


bye-bye....


ni la pengantin tu....


ni la keadaan anak-anak bertuah yang dah kepenatan.....
so dalam perjalanan pulang, Syarida text bagi tau jem yang amat teruk kat highway.....
so dia cadangkan kat kami untuk singgah rumah dia......
kami pun dah lama tak jumpa.......
V
V
V
V


dah sampai selamat rumah ko ida..... cantik sangat rumah ko...
aku pun teringin nak rumah cantik...... dapat juga jumpa Kayra...
 selalu baca dan tengok gambar-gambar dia kat blog ko.... 
walaupun anak-anak kita baru 1st time jumpa, tapi macam dah lama berkawan kan.....
habis semua mainan dia keluarkan, bagi kat Damia & Daleisha main..... 
maaf anak aku dah rosakkan player kayra...... mia memang ganas skit hihihihihihihi
tq sebab masak makan malam.......sedap telur itik masak lemak  tu....... ntah bila kita akan jumpa lagi kan....
kita tak dapat bercerita banyak coz tak cukup masa.... bukan tak nak bermalam...
tapi perjalanan kami masih jauh......


buat kenang-kenangan...entah bila nak jumpa lagi kan....


Damia dan Kayra.... Sebaya...tapi nampak Mia macam kakak....


Bertiga plak........

lepas makan malam...kami teruskan perjalanan yang masih jauh tu...... thank you banyak ida dan family...... ada masa datang pulak kerumah kami...... perjalanan malam tu sungguh mencabar..... sebab dah kepenatan.... akhirnya kami selamat sampai ke rumah jam 11.30pagi hari isnin....... kenangan indah yang akan kami kenang........

































3 comments:

ida syarida said...

Ha kau lin punya cerita....hahaha, ko datang time cuti memang la cekik darah harga makanan. Biasa la Penang. Banyak lagi tempat tak pergi lagi tu. Bukit bendera tu kalau dulu naik tren lama, trennya bawak perlahan je, sempat la kita tengok permandangan lama sikit.
Jangan serik datang Pulau Mutiara.

ida syarida said...

aku ada blog baru lagi tau...

Lily said...

tak serik ida...klu ada rezeki nak dtg lagi...hari tu dtg tak rancang,so main redah tu jer la yang dpt gi..... nanti bagi nama blog baru hang..ok.....