Thursday 27 September 2012

Kisah Masak:Puding Berkuah.....

Assalamualaikum..... ermmmmm malas nak ingat kisah kelmarin...so teringat masak-masak hujung minggu.... teringin pulak nak makan puding berkuah... sebab teringat puding berkuah member kat opis buat tu sedap...
so try tanya resepi dia & try la jugak membuatnya... amatla best, lagi-lagi bila dah masuk dalam peti sejuk.... bila sampai tekak..............nyummmmmm fuh terasa sejuknya...oleh kerana terbanyak membuatnya, dapatla juga hantar jiran sebelah rumah & pengasuh anak-anak......



ini la puding yang saya buat tu....... 
best sangat...
tq ain sebab kongsi resepi..........



mari kongsi kita kongsi resepi yang best ni....kalau tak cuba rugi tau......

Bahan untuk puding
- 1 cawan tepung kastard
- 4 1/2 cawan air
- 1/2 cawan susu cair
- 1/2 cawan gula (sedikit garam)


cara-cara
1)satukan tepung kastard bersama gula, susu   
  cair & air.Gaul semuanya.
2)masak diatas api sederhana sehingga agak  
  pekat & kacau sentiasa, anggaran lebih  
  kurang 20 minit.Bila dah agak pekat, matikan 
  api & tuang dalam bekas2 kecil @ loyang.
3)Biarkan sejuk sebentar dan simpan dalam peti 
  sejuk. bila dah beku barulah keluarkan.

Bahan untuk kuah
- 1 tin buah laici (saya tambah buah 
  koktel,sumi & nata decoco-terpulang)
- 2 tin susu cair
- 1 tin air biasa (air masak)
- 1/2 cawan gula (terpulng pd masing2)
- sedikit tepung kastard (1 sudu kecil,agak-agak)
- ais


cara-cara
1)didihkan susu, air buah dlm tin (airnya sahaja)
  air,gula & sedikit tepung kastard hingga 
  mendidih.
2)hidangkan dengan puding kastard,buah koktel 
  Dll.


No comments: