Wednesday, 4 July 2012

Kes Merajuk Dan Dunia Bunga (Floria 2012)

Dalam kehidupan berumah tangga tak sah kan kalau takde marah dan merajuk, itu lumrah alam berumahtangga....... hikhikhikhikhik.....bila ingat-ingat balik kalau time kita marah dan merajuk tu kelakarkan.... macam tu jugak dengan si dia..... kita atau si dia kena la pandai mengambil hati pasangan masing-masing kan........ 


ada la kesnyer terjadi kenapa marah dan merajuk ni terjadi ujung minggu yang lepas...... balik dari kenduri kawin takde sapa pun nak pujuk diri yang merajuk ni...... hahahahahahaha.... so kakak & adik dah terlena......... nak pujuk diri ni hihihihihihi ke kebun bunga la kita........ sejak rumah kena renovate tu hari, habis pokok bunga banyak yang mati..... tak tau la apa kena....biasa letak tempat redup kot........masa renovate umah tu terpaksa letak kat panas sikit......


so nak pujuk hati, gi taman bunga belakang umah update la balik pokok-pokok bunga...alamak tanah dah habis pulak..... gi sekejap nursery depan umah beli tanah.....murah jer... 3 pek RM10.00 jer,tapi bunga tak best langsung kat situ...... dah alang-alang keluar sorang-sorang konon nak gi pasar malam kat Pesta,tengok-tengok kalau ada orang jual pokok bunga atau orkid.......dalam hati memang dah lama nak cari orkid tapi hampa......


ubah pasu sana, ubah pasu sini..... sampai nak ke maghrib terleka dengan pokok bunga..... sungguh tenang bila kita berborak dengan bunga...terapi dikala stress....... itulah keajaiban ciptaan Allah.....rupa-rupanya dalam diam-diam ada orang cuba nak pujuk.....terharu yang amat...tak terfikir pun......

pagi hujung minggu tengah bersiap buat breakfast, ayah minta ibu bersiap nak keluar... hai...nak gi mana pulak pagi-pagi dalam hati bertanya..... siap-siap semua..... kita pun bergerak...gi mana ni???? ayah senyum-senyum, nak gi KL katanya... uikkkk???? KL???rupanya nak gi umah mak long (my sil)... singgah jap cari durian dan teruskan perjalanan.....sampai rumah my sil,berehat sekejap dan solat,kami nak keluar semula..... mana yer????? huwaaaaaa!!!! kita ke FESTIVAL BUNGA DAN TAMAN PUTRAJAYA 2012.... sukanya!!!!! ayah tau ibu memang suka bunga....


Dah sampai Putrajaya, nak menuju ke Festival Bunga....tak sabar nak tengok bunga-bunga... terutama orkid...


dah sampai.....kat depan ni lagi dah bau bunga-bungaan.......ni yang tak sabar nak tengok... cuaca amat-amat la panas  terik.... kakak mia dapat topi mak long belikan....adik pakai payung jer..


kan dah kata....... masuk-masuk jer dah nampak orkid......macam jenis & kaler.....macam nak borong semua.....ada yang murah ada yang mahal...... sama jer sebenarnya......


macam nak duduk situ berjam-jam sebab nak belek pokok orkid lama-lama.....kena sawan orkid dah aku nih..... kalau la dah ada taman bunga orkid sendiri alangkah bestnya....... teringat mak kat kg.....banyak betul pokok orkid dia...


terselit plak pokok periuk kera ni......


memang hebat la bunga orkid ni....... pasti bunga orkid jenis ni akan jadi milik aku jugak....


 ni pun......tapi mana pokok orkid yang dah berbunga macam ni mahal la skit harganya...... nak jaga pokok orkid ni memang la cerewet skit...tapi hasilnya....orang yang dah membelanya jer yang tau kepuasanya....... makin lama kat dalam ni makin teruja....

 
adik & ayah siap berpayung.....panas yang amat....tapi kena habiskan jugak tengok bunga-bunga kat sini..ni kami nak masuk kedalam rumah bunga....

dah mula nampak bunga-bunga tersusun....





tengok bunga-bunga yang banyak cam kat atas tu, sapa yang tak suka kan..... indah betul ciptaan Allah.....

sebelum masuk ke dalam tu sempat lagi kami posing-posing buat kenangan.... haruslah... 
cantik tempat tu kan


 
see...berapa ramai da...... mujur la kami menyelit kat depan tu...... cepat!!!cepat!! tak sabar nak masuk dalam...

sempat lagi snap gambar bunga ni...... mak kat kampung ada bunga nih.... tapi bunga ni nak kena belai selalu...hai la bunga..... kalau ko dok umah aku...ada masa ker???? bunga-bunga yang tahan lasak jer yang boleh duduk umah saya jer buat masa sekarang nih.........


huawaaaaaa!!!!!!masuk-masuk jer....see..kalau u ols nampak ni.......... haruslah jatuh hati kan...... sempat jugak kami berposing disini.....

ayah & adik jer yang dapat posing kat sini...... masa ni ramai sangat yang nak bergambar......


see......punyala kreatif..... kat dalam kepala dah macam-macam nak buat......sebab kat dalam ni macam-macam cara diorang, buat nak deco pokok bunga... mata & kepala otak pun dah bling-bling nak deco taman bunga kat belakang umah tu...... pegi umah saya,tengok depan kosong jer.... sekali pegi belakang umah...... banyak la jugak pokok bunganya......


see......amatlah kreatif.....

sempat juga berposing kat sini...sangat indah bunga ros tu....

kalau la rumah baru tu nanti dapat buat camni alangkah bestnya....... Insyaallah mudahan-mudahan tercapai

nak macam ni boleh tak??????? hajat akan tertunai Insyaallah...




kalau boleh taman belakang rumah tu nak buat camni........ memang tak gi mana-mana la jawabnya.....





adik pun suka habis di kerjakan bunga-bunga kat situ...maaf jer kepada penjaga bunga.... dia dah dok jeling-jeling jer...hahahahahahahha




banyak sangat bunga-bunga kat sana...kalau nak korang pegi la sendiri...hujung minggu ni last........ memang amat-amat berpuas hati..........

alahai anak ibu nih......

lawak la mia......join jer mr bean tu buat apa.... tapi dapat hadiah....

nak posing dulu sebelum makan.....perut dah berbunyi-bunyi masa ni...
lepas makan.....perut dah kenyang daleisha buat sketsa plak....apa-apa la dik... pantang betul nampak air...

sebelum keluar untuk membeli bunga dan balik....snap dulu bunga yang last ni..... kat dalam tu kita dapat tengok macam-macam jenis bunga dan dekorasi nya.... tak rugi la pegi.....

sebelum keluar tu kami singgah jap kat Rabbit PArk...... kakak & adik nak bagi rabbit makan.... ibu tunggu jer kat luar.....
haaaaaaa....adik takut-takut,tapi nak sangat pegang rabbit.....keluar dari situ.... apa lagi.....sesi membeli belah pun bermula...... oleh kerana dah bercerita pasal bunga dan orkid kat my sil......dia pun dah tergoda nak membeli orkid.......siap tanya camner nak bela & jaga orkid tu.......siap bertaruh orkid sapa berbunga dulu....... kami tak nak beli orkid yang dah ada bunga...tak tril la kan...... so kami beli anak pokok orkid dan baja dia sekali....mudahan-mudahan orkid yang kami bela tu keluar bunga cepat............ bukan orkid jer yang dibeli......nampak pokok bunga lain pun kalau boleh nak dibeli...
hahahahahahah.... bukan selalu kan ayah..... tak sampai RM100 pun ibu beli kan ayah.......

ni jer yang diborong...... jadila.....jangan tamak-tamak..... sok-sok beli lagi......tapi bukan senang nak dapat yang murah.......

sebelum balik, singgah satu masjid kat Putrajaya nak solat asar...lupa pulak nama masjid tu..tapi memang cantik sangat view dia......orang civil engginering la katakan...wakakakakakakaka.......masjid tu di kelilingi air.....

adik ni amatla pantang nampak air....nak jer mandi.... hihihihihihihihi

ni air tau.....depan tu jambatan kat putrajaya kalau tak silap.....tenang jer....duduk berehat seketika.....


sebelum balik my sil ajak makan kat sini... PERANTAU HILL.... restoran ni kat bangi..... makan dia??????? ssssssangattttt la sedap........kami makan dewasa 4 orang tak sampai RM100 pun....... tapi memang best....next time kami datang lagi makan kat sini......memang licin la makan....bab-bab makan kami memang power....tapi bukan ibu......ayah la juara...hahahahaahahaha...... lepas maghrib kami bertolak balik ke Muar dengan mata yang tak boleh nak bukak... hahahahaha sori ayah...ibu tak teman ayah drive pun.... tak boleh nak bukak mata....
tapi alhamdulillah kami selamat sampai.......

2 comments:

ida syarida said...

Tengok orkid ko Lin, teringat orkid aku kat balkoni, apa khabar la agaknya....

Lily said...

aik????mcm lama sangat x jenguk balkoni umah.....bx sangat ker? hahahahahahahaha nak kumpul lagi orkid banyak2...... nanti pos bunga orkid ko eaaaa.....