Friday, 13 July 2012

Kisah Makan/Masak: Muffin coklat pandan

wahhhhh... hari ni nak citer pasal muffin....... sebenarnya agak lama juga la tak membuat muffin ni..... resepi muffin yang saya dah buat ni ala-ala kat kennys rogers... sangat sedap dan lembut walaupun dah sejuk... resepi asal saya dah lupa dari sapa, tapi mana lagi "kongsi resepi" la..... tapi saya dah ubah suai jadi resepi saya sendiri..... 

pagi-pagi saya dah dapat sms dari kenalan lama yang selalu berkongsi resepi di FB dulu......tapi sekarang ni saya sudah tidak ber Fb.... lama dah kami tak berkongsi resepi...... dulu saya selalu share gambar kuih-kuih dan masakan dengan rakan saya ni.... mula-mula dia kurang berminat, tapi bila lihat saya selalu post gambar-gambar kuih yang saya masak, membuatkan dia teruja nak mencuba.... 

dia (Liza) sms saya bertanyakan kenapa hasil muffin nya kurang memuaskan..... dia panggil saya 'sifu'...hahahahaha... lawak la ko ni Liza..... aku belum ke tahap sifu.... setakat nak membantu rakan-rakan dan berkongsi dengan ilmu yang sedikit tu boleh la...... siap minta resepi biskut chip coklat yang mabeles tu sekali........ 

muffin ni juga pernah ditempah oleh rakan setugas saya yang berada di Pontian..... dia kata, selalu makan muffin ada bau telur..... kenapa kali ni saya buat takde bau telur.... kalau kita masak dengan hati yang ikhlas, insyaallah... sedap dimakan........ buah hati saya pun suka... saya dah banyak kali mencuba resepi muffin, tapi banyak yang kurang menjadi... tapi resepi yang ni, buah hati saya, sampai request minta saya buat lagi untuknya..... sedap la tu kan..... resepi asal adalah perasa vanilla, tapi request from my buah hati nak perasa pandan...




Muffin Pandan



Bahan-bahan ( 2 dozen muffin )


8 tbsp mentega, dicairkan
4 cawan tepung
2 cawan gula
2 cawan susu segar
4 tbsp baking powder
1 tsp garam
2 biji telur
1 tbsp esen/ pandan 


Cara-cara

1.Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.

2.Isikan adunan tadi kedalam bekas muffin.(kalau nak letk inti,    
  masukkan 1/2 kedalam bekas muffin, kemudian letak inti dan 
  tutup dengan adunan muffin tadi)
3.Bakar selama 20minit/180C.






taraaaa..ni la dia muffin pandan saya...
Liza,adakah anda punya seperti ini????....... 
seperti yang kita bincangkan yer cara untuk membuatnya... 
sila cuba lagi..... jangan putus asa..



sangat la sedap.....






5 comments:

Yuri Hanami said...

huhuhuhu..kt nyer idok ler secantik sifu myb terlebey letak baking powder tu dia naik melimpah2..hehehe tp mmg gebu gebas..t try wat lg...mudah2an kali ni secantik dan secomel sifu nyerrr..ngeee :)

Yuri Hanami said...

huhuhuhu..i loike sifu..muffin i xcanggini..dia melimpah ruah sbb terlebey baking powder..hehehe..sok nk try lg dpt cam sifu nyerr...ngeee..

Lily said...

cuba lagik ok!!!!dah bagi tau kan cara-cara dengan lebih terperinci semalam!!!!hahahahahaha gud luck Yuri Hanami

Mamasya said...

Salam Lily, nampak elok jadinya muffin pandan Lili buat ini.akk pun suka muffin yg lembut...

Lily said...

wsalam kak.....alhamdulillah.... jadi muffin pandan ni...dah beberapa kali buat guna resepi ni...... dah sejuk pun still lembut.... akak lagi pandai masak..... nak berguru dengan akak plak lepas nih.....hihihihihi