Lauk turun temurun katanya..... senang.... tak payah kecah-kecah... senang sangat........
meh kita kongsi resepi nih, mak mertua ajar....tapi saya dah oter-oter sikit..... almaklum tekak saya nak makan ikut selera saya la camner nak memasaknya.... ikan ni lagi sedap kalau di bakar...diulangi....lagi sedap kalau di bakar.... tapi 'M' sangatla tebal kat dalam jiwa, maka nasib ikan caru sumbat adalah digoreng.... "mak peduli apa nokkkss" yang penting kenyang kan.....
sebelah atas: sebelum digoreng
sebelah bawah:setelah digoreng
Bahan-bahan
1) 2 ekor ikan caru (belah atas)
2) kelapa parut
3) 10 batang lada merah (saya pakai lada kering)
4) 5 ulas bawang merah
5) 5 ulas bawang putih
6) sedikit belacan
7) sedikit asam jawa
8) gula & garam secukup rasa
cara-cara
-lada, bawang merah, bawang putih & belacan ditumbuk (boleh gak kisar) masukkan dalam kelapa, gaul sehingga rata, campur sedikit asam jawa, gula & garam.....
-sumbatkan dalam ikan...
-panaskan minyak & goreng hingga garing, angkat & boleh dihidang...
memang sedap makan dengan nasi panas........
No comments:
Post a Comment