Tuesday 23 October 2012

Kisah Masak/makan: Ikan Caru Sumbat..

Ikan caru sumbat salah satu makanan feberet si buah hati..... pagi-pagi sabtu dia dah gi pasor (pasar-slang orang Muar).... balik-balik tengok ada kelapa & ikan caru.... sahhhh memang nak buat ikan caru sumbat....
Lauk turun temurun katanya..... senang.... tak payah kecah-kecah... senang sangat........

meh kita kongsi resepi nih, mak mertua ajar....tapi saya dah oter-oter sikit..... almaklum tekak saya nak makan ikut selera saya la camner nak memasaknya.... ikan ni lagi sedap kalau di bakar...diulangi....lagi sedap kalau di bakar.... tapi 'M' sangatla tebal kat dalam jiwa, maka nasib ikan caru sumbat adalah digoreng.... "mak peduli apa nokkkss" yang penting kenyang kan.....


sebelah atas: sebelum digoreng
sebelah bawah:setelah digoreng


Bahan-bahan
1) 2 ekor ikan caru (belah atas)
2) kelapa parut
3) 10 batang lada merah (saya pakai lada kering)
4) 5 ulas bawang merah
5) 5 ulas bawang putih
6) sedikit belacan
7) sedikit asam jawa
8) gula & garam secukup rasa

cara-cara
-lada, bawang merah, bawang putih & belacan ditumbuk (boleh gak kisar) masukkan dalam kelapa, gaul sehingga rata, campur sedikit asam jawa, gula & garam.....
-sumbatkan dalam ikan...
-panaskan minyak & goreng hingga garing, angkat & boleh dihidang...
memang sedap makan dengan nasi panas........

No comments: